Home  >>  Kosthold  >>  Tenn flammen! – min reise fra overvektig til bikinifitness

Først vil jeg gjerne presentere meg selv: Jeg heter Karianne, er 26 år og kommer fra Oslo. Om nøyaktig tre uker skal jeg stille i min første bikinifitness-konkurranse, som debutant i Sandefjord Open 2017.

Når jeg sier bikinifitness, er det mange i min omgangskrets som hever et øyenbryn eller to. Vi har alle forskjellige assosiasjoner til ordet ”fitness”, og temaer som kroppspress, spiseforstyrrelser, hysteri og ”barbieshow” blir nevnt hyppig i sammenheng med slike konkurranser. Dette synes jeg er trist, ettersom Bikiniakademiet og bikinifitness ble det som virkelig fikk meg til å innse hva som bor i meg. Jeg har hatt en lang reise frem til denne milepælen, en reise som har gjort den store forskjellen i livet mitt!

Foto:privat

Helt siden jeg gikk på barneskolen, var vekten min noe jeg slet med på daglig basis. Jeg er oppvokst på Oslo Vest, der det overfladiske var vel så viktig som indre kvaliteter når man valgte sine venner, og jeg kan ikke si jeg var øverst på næringskjeden på min skole. Fra midten av sjetteklasse til slutten av tiendeklasse hadde jeg lært meg at å holde munn og ikke stikke seg frem var den eneste muligheten for å ikke bli utsatt for spydige kommentarer, og det verste jeg kunne tenke meg var at folk kommenterte på vekten min. Jeg ville heller tape alle sosiale kamper i vennegjengen enn å risikere at folk skulle kalle meg ”feit” og ”tjukk”, og la meg derfor stort sett flat og gjorde lite utav meg selv.

På videregående endret dette seg drastisk, da jeg begynte på musikklinjen, og fikk mulighet til å utfolde meg på scenen og bruke musikk til å uttrykke meg. Der fikk jeg være meg selv, og ble akseptert for det. Likevel var det ett sted jeg ble den samme, redde Karianne som visnet bort i et hjørne- i gymtimene. Jeg hadde mye vekt å bære på, jeg ville helst slippe å bli satt opp mot mine mye sprekere klassekamerater når det gjaldt løping, hopping, smidighet, jeg var redd for å bli avslørt. Redd for at de plutselig skulle se meg som ”Hun feite” som ikke dugde. Så jeg holdt på å stryke i gym fordi jeg rett og slett ikke turte å møte opp til timene. Redd for å face min største frykt. Redd for å innse at jeg var overvektig og trengte hjelp.

 

Jeg har ved flere anledninger prøvd å slanke meg, jeg fikk meg en personlig trener året før russetiden, slanket meg 6 kg og følte meg strålende! Året etter begynte jeg på folkehøgskole, og klarte å spise på meg de 6 kiloene igjen, samt kanskje 6 til, og på siste skoledag kom jeg ikke inn i bunaden min-med god margin… Dette var en wakeup-call. En stor en. Dette er punktet jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg endret livet mitt til det bedre, at jeg begynte å ta vare på meg selv, at jeg begynte å trene igjen, spise sunt, endre livsstil og etter hvert få kontroll. Dessverre hadde jeg på dette punktet mistet håpet om at jeg noen gang skulle klare å få kontroll over vekten. Dessverre så jeg etter ”enklere” løsninger..

Foto: privat

Jeg hadde kommet inn på dramaskole i England, min store drøm om å utdanne meg som skuespiller og musiker var et faktum. Jeg reiste dit alene, langt vekk fra familie og venner, og kombinasjonen med nyvunnen frihet, junkfood-avhengig og Engelsk mat var ikke en vinner. Jeg fortsatte å ese ut, og begynte å bli despert etter en utvei. Så-endelig, trodde jeg at jeg hadde funnet løsningen på matproblemet mitt. Det var jo klart som dagen; jeg kunne jo bare kaste opp! At jeg ikke hadde sett denne løsningen før! Jeg begynte på min langsomme spiral nedover i dypet med å først bestille tonnevis med søplemat jeg fikk levert på døra, spise alt sammen innelåst på rommet mitt, for så å kvitte meg med det etterpå. Hver dag. I flere år. Hva tror dere det gjorde med kroppen min? Vel, jeg ble i hvert fall ikke tynnere, så mye kan jeg si. I tillegg fikk jeg dårlige tenner, følte meg konstant utslitt og mer ulykkelig enn noen gang. Som skuespillerstudent ble jeg tildelt roller som ”the mother”, ”the old lady” og ”the hero´s best friend”, med begrunnelse at jeg aldri kom til å spille noen ”Julie” med mitt utseende. Det hjalp ikke akkurat på selvfølelsen.

Da jeg omsider var kommet hjem til Norge etter tre år i England var jeg ikke til å kjenne igjen. Jeg var tjukk, bulemisk, trøtt og lei av livet. Likevel har jeg alltid hatt en liten flamme i meg som har pushet meg til å fortsette, uansett hvor mørkt ting ser ut. På dette tidspunktet hadde flammen nesten forsvunnet, etter å ha brent lyset i begge ender i så mange år. Jeg er evig takknemlig for den flammen, den reddet mest sannsynlig livet mitt.

Det var siste dagen i september 2014, og jeg hadde akkurat fortært EN HEL hjemmelaget pizza og en hel pose smågodt på egenhånd, og lå på badegulvet etter å ha kvittet meg med maten. Kroppen skalv, jeg hadde fått utslett på huden, og hadde sprengte blodkar i øynene. Da våknet den lille flammen. Den spredte seg ut i kroppen min og tok kontroll. Jeg så meg selv utenfra, liggende der på badet, og der og da bestemte jeg meg for at NOK VAR NOK. Jeg fant telefonen og ringte faren min, fortalte ham alt sammen og ba ham om hjelp. Han tok meg på alvor.

Siden 1. Oktober 2014 har jeg ikke sett meg tilbake. Jeg har ikke hatt et eneste bulemisk tilbakefall siden den dagen på badegulvet. Jeg begynte på lavkarbo, og sammen med styrketrening med personlig trener gikk jeg ned over 40 kg på to år! Endelig mestret jeg dette! Endelig lot jeg flammen i meg leve og styre livet mitt, i stedet for frykten. Og jeg fant ut: JEG ELSKER Å TRENE! Trening tok en stor plass i livet mitt, jeg fikk ikke nok av det. Endorfiner, mestringsfølelse og resultater deretter ble oppskriften på et nytt og bedre liv for meg.

Foto: privat

I fjor utdannet jeg meg til å bli personlig trener, ettersom jeg ønsket å kunne hjelpe andre som er i samme situasjon som den jeg var fanget i. Jeg jobber nå på Ullern Trening, et fantastisk treningssenter i Oslo, og det var der jeg møtte Lene Alexandra. Det var ett av disse møtene som kan kalles skjebnemøter. Vi satt og snakket sammen i kafeen på senteret da hun nevnte Bikiniakademiet og at de holdt på å ta opp et nytt kull til å være med på en reise mot å potensielt kunne stille i bikinifitness til våren 2017. Da begynte flammen å brenne i meg igjen. Bikinifitness. Min hemmelige drøm som ingen visste om. Det uoppnåelige jeg hadde fantasert om i alle årene jeg gikk rundt og var ulykkelig i egen kropp. For meg er bikinifitness det ultimate bevis for å ha kontroll over eget liv. Mestringsfølelse og girlpower. Å kunne ta seg selv på alvor, følge drømmene sine og tørre å stikke seg frem. En sterk kropp med en sterk, mental psyke. Dette måtte jeg være med på! Jeg sendte en søknad samme kveld, og det er kanskje det skumleste, men samtidig det beste jeg har gjort! Snakk om å være utenfor egen komfortsone! LA Lifestyle er opptatt av å styrke kvinner innenfra, om å ta kontroll over eget liv, mentalt og fysisk. På denne reisen har jeg lært så utrolig mye om meg selv, og blitt kjent med en hel gjeng med powerladies med hver sin fantastiske historie som inspirerer meg! Jeg har lært at det er INGENTING jeg ikke kan klare om jeg vil det nok, jeg har tatt kontroll over mitt eget liv for første gang, jeg har bevist for meg selv at det ikke nytter med ”enkle” løsninger, men at hardt arbeid og jernvilje alltid vinner i lengden.

Da jeg startet endringen min i 2014 veide jeg 120 kg. I dag veier jeg 68 kg. På en sunn måte, ved hjelp av riktig kost og trening har jeg kommet meg fra punkt A til punkt B. Og sammen med den herlige gjengen i LA Lifestyle skal jeg om 3 uker oppfylle drømmen min og stå på scenen i en bikinifitness-konkurranse. Reisen har vært lang, den har ikke alltid vært en dans på roser, men ved å la flammen i meg styre over frykten for å feile står jeg nå på målstreken av dette kapitlet i livet mitt. Jeg er stolt av meg selv, og jeg er glad i meg selv! Jeg håper historien min kan inspirere deg som har ”prøvd alt”, som har gitt opp drømmen om endring, som står på sidelinjen i eget liv og har en liten flamme som ønsker å blusse opp. Jeg heier på deg!

 

// Karianne Sissener Amundsen, deltaker på Bikini Akademiet våren 2017


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please wait...

Registrer for nyhetsbrev

Ønsker du å holde deg oppdatert om LA lifestyle? Få nyheter og informasjon ved å fylle inn din e-post under.

kr 0.000 Produkt